Sudare tevi inox cap la cap
by radu on Mar.06, 2010, under Sudare inox
Sudarea inoxului ( care este un otel inalt aliat, elementele de aliere prezente in procentaj mare fiind nichelul si cromul) se face cu curent continuu, polaritare inversa, curent pulsat sau nu, cu material de adaos sau fara.
Pentru sudarea fara material de adaos, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
- materialul de baza sa fie suficient de subtire, incat sa nu necesite sanfrenare;
- piesele sa fie debitate foarte precis, pentru a nu existe spatiu intre ele, cele doua piese unindu-se datorita tensiunii superficiale a metalului topit.
April 8th, 2013 on 20:47
Salut
Ce suduri sunt pentru aspect trebuie adaos ca altfel ramai cu lipsa material ca in poza 1
poza 3 e foarte frumoasa cu toate ca cred ca nu ai folosit adaos
La tevi de inox care trebuie sa treaca niste teste de calitate [ISCIR] la trebuie neaparat sanfren in V ,sarma de adaos si perna de argon
stima Doru
April 8th, 2013 on 20:49
P.S. dak nu se foloseste perna de argon sudura sau mai bine zis radacina suduri se brinzeste si iese pori la raze gama .
bafta si spor la sudat
April 9th, 2013 on 13:06
Stiu asta, dar la esapamente sau tubulaturi de admisii de aer( la care sudurile sunt solicitate fizic si termic nesemnificativ) nu face nimeni control cu raze gama. Pentru aplicatiilea astea, protectia la radacina nu isi are rostul. La galeriile de evacuare pentru motoarele turbo as putea proteja radacina, dar la unele lucrari ar fi foarte complicat si pretul ar ajunge mult prea ridicat, din acest motiv prefer sa folosesc tevi si coturi cu pereti grosi( 3mm) la care calitatea sudurii nu mai conteaza( pana la un punct).
April 9th, 2013 on 13:35
La majoritatea sudurilor pe care le fac, conteaza mult aspectul vizual si niciodata nu trebuie sa treaca teste de calitate ISCIR. In cazul inoxului, material de adaos folosesc numai la esapamente si numai la cele care au grosimea peretelui de la 2mm in sus( 2, 2,7 si 3mm). La esapamentele din teava cu perete sub 2mm( 1 si 1,5mm), nu folosesc adaos pentru ca nu sunt solicitate indeajuns de mult pentru a se rupe sudurile.
Cat despre sanfren, nu am nevoie sa-l fac la pereti de 1( care si asa, in unele cazuri, e enervant de subtire) sau 1,5. La galeriile de evacuare turbo( pereti de 2,7 sau 3), fac sanfren, altfel ar trebui sa folosesc un curent de sudare prea mare si sudurile ar fi foarte oxidate.
In industrie, unde recipientii sau tevile lucreaza sub presiune si temperatura mare, intr-adevar, trebuie respectate niste norme( chiar multe) si se fac controale riguroase, dar la ce fac eu, nu este cazul.
February 23rd, 2016 on 11:24
Multa stima dl-Radu !!!!
Sunteti un om exceptional ca va impartasiti cunostintele ,si mai ales ca si raspundeti la intrebarile puse de ,,nespecialisti,,!!!!!
As avea si eu o intrebare cu totul ca sunt ,,semispecialist,, (mec .auto ,tinichigiu,sudor)
De cativa ani m-am lasat de auto ca nu se mai cere meserie, numai carpeala,si mi-am ,,reconditionat,, o casa de vreo 200 de ani dela A-Z .
Aici am facut un sistem de incalzire ,,unic,, (semineu combinat cu e.-solara) unde am comandat un boiler de inox de 150-l ,care este asezat peste!…cuptorul de paine,orizontal (va dati seama ce se intapla daca curge!!??)…. Si asta se intampla !!! cam a 7-8 oara.
Boilerul mi-la facut un prieten (sa fie treaba sigura)care face boilere de inox de cativa ani buni,si dupa cum spune nu a avut probleme cu nici unul.
Deci aceste boilere ,dupa un timp oarecare incep sa ,,picure,, …fac niste pori in sudura… unde picatura de apa e si ruginita .
Am scris ,,boilere,, ca mi-a facut unu al doilea dupa ce de primul ne-am saturat sa mai tot sudam ….pe aceasta l-a sudat cu electrozi (primul a fost cu ,,argon,, ) dar tot asa …!! dupa o luna si ceva si asta a inceput.Nimeni nu ne poate lamuri in problema
Va rog daca sunteti amabil si ne dati o axplicatie
Inoxul se poate ,,alami,, cum faceam cu oxiacetilena?
M-am gandit si la varianta asta.
Interesant ca boilerul care l-am dat jos de la mine ..dupa ce l-a mai sudat a montat la altcineva si acolo nu are probleme .!!!!
La mine boilerul este montat orizontal ,pe o suprafata dreapta ,la o presiune de numai 3,5 -4 bari si apa se incalzeste in el gravitational ,fara serpentina ,are doar 3 iesiri de 1,2-toli. Acum la ultima sudare (a sudat peste cea cu electrozi ,cu argon inca un rand)deja dupa doua saptamani deja mi-a aparut porii in 3-4 locuri
Deja am zis ca o sa fac eu unul ca si incepator din tabla galvanizata …..!!!!
Varog daca se poate sa-mi dati un raspuns ca suntem la pamant !!! ,amandoi mari meseriasi si poftim !!!! ,deja ne-am gandit ca ar fii de vina ,,apa,, care dupa mine e exclusa treaba ,deoarece asta e o apa potabila de fantana ……
Multumesc anticipat ….
February 23rd, 2016 on 12:35
Va salut! Depinde ce intelegeti prin “sudat in argon”. Poate fi sudura TIG sau MIG, ambele folosind argon, numai ca la MIG se poate folosi si amestec argon-CO2 sau numai CO2, astfel procedeul devenind MAG. Pentru inox, mai ales pentru aplicatia dumneavoastra, ar trebui folosit numai argon si evident, materialul de adaos tot inox ( de obicei 308L).
Daca a fost sudat cu electrod invelit, presupun ca s-au folosit electrozi din inox. In cazul asta, porii pot aparea din cauza faptului ca invelisul electrozilor (se numeste flux) era umed. In teorie se spune ca trebuie uscati in cuptoare pentru electrozi, inainte de sudare. In general, informatiile de genul asta se gasesc scrise pe cutia electrozilor. In practica, eu cred ca e suficient sa fie pastrati intr-un loc foarte uscat.
Un alt motiv ar fi solutia constructiva adoptata. In general, recipientii care lucreaza la presiune nu trebuie sa aiba muchii in unghiuri cu raze mici, mai ales daca este vorba de o imbinare sudata (de exemplu rezervoarele de TIR, care nu au nici o muchie, toate sunt rotunjite, pentru a nu forma concentratori de tensiune). La un boiler, care sufera pe langa presiune, si cicluri termice, asta poate fi o problema, mai ales ca al dumneavoastra se incalzeste din exterior (se incalzeste carcasa), de la soba, ci nu din interior (se incalzeste apa), de la o rezistenta electrica.
Tabla din care e facut boilerul trebuie sa fie curata, fara grasimi sau praf. Daca se foloseste inox, nu ar trebui sa rugineasca. Daca nu a fost sudat cu inox, atunci rugina e ceva normal, provine din cordonul de sudura.
Mai poate fi si nepriceperea sudorului, dar daca spuneti ca a mai facut, atunci e putin probabil.
February 23rd, 2016 on 22:02
Va mai deranjez putin stimate …
-Deci sudura a fost ,,TIG,, adaosul cred ca,, sigur,, de inox, doar cu asta lucreaza de mult.
-Cu electrozi s-a sudat numai al doilea boiler (dupa ce primul a fost inlocuit) si aceasta exact aceeasi treaba a patit,dupa care s-a mai dat un rand (TIG), peste cel ,,cu electrozi,, (Asta curge acum )
_Boilerul e executat cum spuneti -rotunjit fara muchii _,Nu se incalzeste pe dinafara ca primeste apa calda prin termosifonare,deci prima data se incalzeste numai partea de deasupra (deci de a lungul)Sa nu fie asta cumva ?????
-Baiatul sudor numai cu inoxx lucreaza …..spune ca a executat peste 500 de boilere ,cazane etc.sudura arata impecabil !!!!
-Porii apar numai in sudura, ,,punctulete mici,, care se tot maresc ,deci nu ,,fisuri,, crapaturi , care ar fii din presiune sau dilatari……
-Acum urmeaza sa-l dau jos iarasi….!!!! cred ca asta e a 9. oara…. si cred ca incercam cu alama….
-Multumesc pentru ajutor ,. Daca reusim sa gasim baiul va informez … tot respectul !